Wigilijne pierogi bezglutenowe
Jeszcze latem obiecałam Wam dokładny przepis na pierogi. Niestety trochę się zeszło zanim miałam tyle wolnego czasu, by zająć się lepieniem, i dokładnie poważyć oraz odmierzyć składniki. Ale okazja jest wyjątkowa, przecież to czas pierogów!
FARSZ
Składniki:
1/2 kg kiszonej kapusty,
1 cebula,
5 dużych pieczarek,
1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
2 liście laurowe,
2 ziarenka ziela angielskiego,
majeranek,
pierz,
sól.
Wykonanie:
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. W szybkowarze podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Kapustę kiszoną również kroimy i dorzucamy do cebuli, gdy ta już się zeszkli. Grzyby suszone odcedzamy, drobno siekamy i dokładamy do kapusty z cebulą. Pieczarki myjemy obieramy, kroimy i również dokładamy do farszu. Dokładamy liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Zamykamy pokrywkę i całość gotujemy około 20 minut. Na koniec dokładamy przecier pomidorowy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
CIASTO
Składniki:
400 gram ugotowanych ziemniaków,
2 szkl. mieszanki mąk bezglutenowych (np. Schär Mehl Farine), może też być zwykłą mąka pszenna, wówczas wyjdą jeszcze smaczniejsze, ale z glutenem,
1/2 szkl. ciepłej wody,
1 jajko.
Wykonanie
Na stolnicę rozsypujemy część mąki (około 3/4 całości). Przez praskę przeciskamy ziemniaki, które dokładamy do mąki, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Jeśli masa jest zbyt sypka dodajemy trochę wody, a gdy jest za lepka dosypujemy mąki. Rozwałkowujemy ciasto. Można je z wierzchu posypać mąką, wówczas nie będzie do niego przywierał wałek. Wałkujemy tak długo, aż otrzymamy placek o grubość 2-3 milimetry
Kubkiem lub szklanką wycinamy z ciasta koła. Na środek każdego z nich nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi.
W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i oleju. Do wrzątku wkładamy pierogi gotujemy ok. 7 minut.
FARSZ
Składniki:
1/2 kg kiszonej kapusty,
1 cebula,
5 dużych pieczarek,
1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
2 liście laurowe,
2 ziarenka ziela angielskiego,
majeranek,
pierz,
sól.
Wykonanie:
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. W szybkowarze podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Kapustę kiszoną również kroimy i dorzucamy do cebuli, gdy ta już się zeszkli. Grzyby suszone odcedzamy, drobno siekamy i dokładamy do kapusty z cebulą. Pieczarki myjemy obieramy, kroimy i również dokładamy do farszu. Dokładamy liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Zamykamy pokrywkę i całość gotujemy około 20 minut. Na koniec dokładamy przecier pomidorowy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
CIASTO
Składniki:
400 gram ugotowanych ziemniaków,
2 szkl. mieszanki mąk bezglutenowych (np. Schär Mehl Farine), może też być zwykłą mąka pszenna, wówczas wyjdą jeszcze smaczniejsze, ale z glutenem,
1/2 szkl. ciepłej wody,
1 jajko.
Wykonanie
Na stolnicę rozsypujemy część mąki (około 3/4 całości). Przez praskę przeciskamy ziemniaki, które dokładamy do mąki, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Jeśli masa jest zbyt sypka dodajemy trochę wody, a gdy jest za lepka dosypujemy mąki. Rozwałkowujemy ciasto. Można je z wierzchu posypać mąką, wówczas nie będzie do niego przywierał wałek. Wałkujemy tak długo, aż otrzymamy placek o grubość 2-3 milimetry
Kubkiem lub szklanką wycinamy z ciasta koła. Na środek każdego z nich nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi.
W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i oleju. Do wrzątku wkładamy pierogi gotujemy ok. 7 minut.
Smacznego!
Edyta
Pychootkkaa :)
OdpowiedzUsuń