DIY - pierogi z czereśniami

Znów owocowy post, ale to w końcu czerwiec, więc czereśnie są jak najbardziej na miejscu. Ja za nimi przepadam od dziecka. Moja babcia miała w ogrodzie drzewo czereśniowe - do dziś pamiętam jej genialny kompot z czereśni (oczywiście najlepiej smakował zimą).



Nigdy jednak, ani u babci, ani w domu rodzinnym, nie jadłam pierogów z czereśniami. A ja je zrobiłam. Tylko dlatego, że wracając ze wsi kupiliśmy przy szosie sporą ich ilość. Nie mieliśmy na nie pomysłu, a ponieważ kupiłam też truskawki, postanowiłam zrobić pierogi.
Przepis na ciasto pochodzi od prababci. Nie widziałam, żeby ktoś robił je podobnie - otóż ona robiła je tak, jak kopytka, z ziemniaków, jajka i mąki.


Tak zrobione ciasto jest miękkie, pulchne, ale nieco grubsze od tradycyjnego - jednak mnie smakuje najlepiej. Niestety ze względu na nietolerancję glutenu, moje ciasto różni się od babcinego - ja używam mąki bezglutenowej.

Mimo to pierogi są rewelacyjne, zwłaszcza te z czereśniami. Natchnęły mnie do rysowania.


Miłego wieczoru!
Edyta

Komentarze

  1. Apetycznie wyglądają.
    Co ja zrobiłam, oglądanie takich pierogów o północy to tortury ;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że Cię naraziłam na tortury, muszę wcześniej publikować posty z jedzeniem ;)

      Usuń
  2. Pięknie zmalowałaś czereśnie.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe pierogi bardzo lubię czeresnie , a mogę prosić o proporcje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety z tym mam problem, bo podobnie jak moja prababcia i mama, robię je "na oko". Ziemniaki pochodzą zazwyczaj z obiadów z dnia poprzedniego, więc siłą rzeczy zostaje ich różna ilość. Dodaję do nich 1 jajko i wgniatam tyle mąki, by połączyć składniki i ciasto było tak sprężyste, aby można je było rozwałkować. Jeśli wsypie mi się za dużo mąki dodaję gorącej wody. Obiecuję, że jak będę robić następnym razem zważę ziemniaki i mąkę :)

      Usuń
  4. wygladaja apetycznie nigdy nie jesdła pierogów z czeresniami ale skoro sa z jagodami, wisniami czy truskawkami to i z czerśniami moga byc smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie ja też wcześniej nie jadłam, a są pyszne :)

      Usuń
  5. Zjadałbym takie pierogi, smaku narobiłaś. :) Rysunek jest prześliczny. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Koniecznie musisz spróbować zrobić :)

      Usuń
  6. Prosimy o przepis! - zwłaszcza na to ciasto! Ja robię z mąki i gorącej wody, jak moja teściowa. A mama robiła z mąki, wody i jajka. Z ziemniakami - nawet nie słyszałam, chętnie bym spróbowała, zwłaszcza w tej wersji bezglutenowej :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, jak pisałam wcześniejszym komentarzu, robię je "na oko", ale obiecuję, że wrócę z przepisem, jak tylko znajdę czas na zrobienie kolejnych i zważenie składników. Jeśli chodzi o mąkę bezglutenową, to trochę poległam, bo po próbach z różnymi rodzajami mąk - ryżowej, ziemniaczanej, kukurydzianej, nawet z tapioki, kleją mi się tylko pierogi z gotowej mieszanki przeznaczonej do makaronów i klusek. Nie lubię gotowych rozwiązań, ale w przypadku pierogów nie udało mi się znaleźć lepszego wyjścia.

      Usuń
  7. Podłączam się pod prośby o przepis. :)Rysunek równie apetyczny jak zdjęcie wyżej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiśnie już mam może się skuszę na ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Edytko zrobiło się u Ciebie smakowicie nie tylko za sprawą pierogów ale też narysowanych czereśni.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteście ze mną i zechcieliście coś napisać.

Popularne posty